Новий погляд на здоров’я

В середині ХХ століття в США виникла Американська Академія Екологічної Медицини, що об’єднує близько п’ятисот лікарів з усього світу.

Вони займаються лікуванням хронічних хвороб і таких, які важко здолати за допомогою традиційної медицини: як от – розсіяний склероз, артеріальна гіпертонія, цукровий діабет, бронхіальна астма, синдром роздратованого кишечника і всі психічнi дисфункції.


Головна ідея малюнку:

Бочка, з якої нічого не виливається, – аналогія здоров’я людини, яка відносно здорова. Інша бочка, з якої виливаються різні проблеми, це – аналогія хронічно хворої людини. Цього хворого ми лікуємо так: по-перше, прибираємо з його тіла і довкілля шкідливі фактори, і тоді його організм оздоровлюється. Основою є правильне визначення того, що найбільше шкодить. Кожний з нас має свій набор шкідливих речей. Є способи, щоб швидко і точно визначити їх. Важливо і забезпечити добавки (біодобавки), мінерали і вітаміні, десенсибілізацію, апітерапію, голковколювання і т.д. Tретя бочка – малюнок вилікуваної людини, яка має менше поганих факторів.

Екологічна медицина або клінічна екологія, характеризується пошуком причин виникнення хвороби, а не зняттям її симптомів.

При виникненні хвороби лікар працює за наступною схемою:

♦ співбесіда згідно з детально опрацьованою анкетою,

♦ діагноз – встановлення причин виникнення хвороби,

♦ усунення причин,

♦ очищення організму від токсинів,

♦ профілактика.

Основний принцип роботи в екологічній медицині – встановлення чинників, які спричиняють виникнення симптомів. Найчастіше їх декілька і тільки одночасна їх дія закінчується хворобою. Найбільш образно це можна представити прикладом з столітровою бочкою, як відповідником нашої імунної системи. Відповідно до такої концепції під назвою «total load», тобто повного навантаження, приблизно 60% – то шкідлива для організму їжа. Наступна група – то хімічні фактори, наприклад фарби, парфуми, дезодоранти і т.п., які складають 20%.

Розповсюджений в сучасному світ стрес зменшує адаптаційну здатність організму ще на 20%. Якщо пацієнт піддається ще й алергійному впливу пилку трав, рослин чи кліща домашнього пилу, це може додати ще 20%, і тоді відбувається напад хвороби, тобто проливається речовина з нашої «бочки», яка у нас представляє систему хворобостійкості організму. Після додавання вищеназваних цифр, можна сказати, що організм обтяжений 120-літровим баластом різних токсинів.

Немає можливості помістити його в столітровій бочці толерантності. «Вентилем безпеки» завжди є найслабший орган, наприклад в особи з порушеною функцією захисту шкіри виступає свербляча висипка, рани чи виділення. Пацієнт, який в дитинстві часто мав інфекції верхніх дихальних шляхів, в ситуації «повного навантаження» матиме приступи астми.

Один з найбільш заслужених пропагандистів клінічної екології американський лікар – доктор Рандольф, який в тридцятих роках ХХ століття з дружиною навчався в Чикаго. Основою їх харчування були яйця, які висилали батьки-фермери, що мешкали за кількасот кілометрів на півдні. Молоді студенти почали поступово зауважувати збільшення тривожних симптомів: таких як головний біль, нервозність, свербіж і почервоніння шкіри. Одного дня заметіль затримала поїзд на передмістях Чикаго і очікувана харчова посилка не дійшла. Протягом перших днів перерви в харчуванні, основою якої були яйця, молоді люди стали почуватися гірше. Однак через три дні хворобливість зникла. Після отримання чергової посилки молоді повернулися до своїх харчових звичок і симптоми з’явилися знову. Та ситуація надихнула доктора Рандольфа до більш глибшого вивчення впливу їжі на здоров’я людини. Так він дійшов висновку, що неправильне харчування є причиною більшості хвороб, натомість хвилинне посилення симптомів після початку процесу елімінації, назвав «the healing crisis» – кризою в одужанні.

Приклад з теорією «столітрової бочки» вказує, що їжа є одним з хвороботворних чинників, дію якого ми можемо самостійно контролювати. Значно менше можемо впливати на присутність хімії чи пилюки в повітрі, тим більше на стресову ситуацію. Проте, ліквідуючи не толерантну для організму їжу, ми маємо можливість запобігати або навіть побороти хвороби, які переслідують нас.

Варто пам’ятати, що симптоми часто з’являються на кілька, а то навіть і на кільканадцять годин. Тому важливо докладно аналізувати, що знаходиться в нашому меню, які вживали продукти та які після цього виникли симптоми.

Екологічна медицина є величезним шансом як для пацієнтів змушених застосовувати велику кількість ліків, що мають небажану побічну діб для організму, так і для людей, що хочуть свідомо і творчо підійти до питання власного здоров’я.

...

№ 6 || Автор: Переклала з польської В.Гевелюк

Журнал

Реклама

До уваги читачів

ДО УВАГИ ЧИТАЧІВ ЖУРНАЛУ  «ДОКТОР  БДЖІЛКА»

Передплата на журнал «ДОКТОР  БДЖІЛКА» триває постійно з будь-якого кварталу у всіх поштових відділеннях України, вартість на один квартал 2016 року-27,10 грн.

ПЕРЕДПЛАТНИЙ ПОШТОВИЙ ІНДЕКС:   86733

Електронну версію журналу «Доктор Бджілка» можна передплатити на нашому сайті.